Ingyenes kiszállítás 51199 Ft  felett
Ingyenes kiszállítás 51199 Ft felett
Visszatérítés 30 nap
Visszatérítés 30 nap
Több mint 17000 termék
Több mint 17000 termék

Tollaslabda

A tollaslabda története és népszerűsége

A tollaslabda gyökerei Indiában vannak, ahol eredetileg "poona" néven ismerték. A játék a 19. században az Indiában állomásozó brit hadsereg tisztjei körében volt népszerű. A játékban speciális kesztyűvel kellett tollaslabdát ütni, és csak 1873-ban javasolták, hogy a kesztyűket ütőkkel helyettesítsék. A játék hamarosan megérkezett Angliába, ahol a nemesség körében vált népszerűvé. Alig 20 évvel később Gloucestershire-ben megalakult az első tollaslabda klub, 1934-ben pedig létrehozták a Tollaslabda Nemzetközi Szövetséget (BWF).

Ez az ütős sport jelenleg egyre népszerűbb. Ázsiában, például Kínában, Indonéziában és Malajziában nemzeti sportnak számít, és egyre több rajongója van Európában és Észak-Amerikában is.

A tollaslabda szabályai

A tollaslabda két vagy négy játékosra való játék. Az egyéni játék két játékos között zajlik, a páros játék pedig két, egyenként kettő játékosból álló csapat között.

A játék az egyik játékos vagy csapat átlós adogatásával kezdődik. Az adogatást az adogatótérről kell elvégezni, és a labdának a háló felett át kell repülnie az ellenfél játékterére. Az a játékos vagy csapat adogat, aki az utolsó pontot szerezte. A játék során a játékosoknak át kell ütniük a labdát a hálón, mielőtt a labda a földre esik, és ez csak egy ütéssel történhet meg.

A háló két egyenlő félre osztja a pályát, és a széleken 155 cm-re, középen pedig 152 cm-re van felfüggesztve. A tollaslabdapálya mérete 13,40 méter x 6,10 méter.

Ami a pontozást illeti, a játék addig tart, amíg egyik csapat 21 pontot nem ér el egy játszmában. Aki kettő játszmát nyeri, az elnyeri az egész mérkőzést. 1:1 pontszám esetén a harmadik játszmát 21 pontig játsszák. 20:20-as pontszámnál kétpontos előnyre játszanak, de ha 29:29 az eredmény, akkor az a személy vagy pár nyeri a szettet, amelyik 30 pontot szerez.

Mi szükséges a tollaslabdához?

A tollaslabdához először szükséged van egy ütőre és egy tollaslabdára. E két elem nélkül lehetetlen elkezdeni a játékot. Érdemes beszerezni egy jó teremcipőt is, amelyik stabilizálja a bokát. Sportos és kényelmes ruházatra is szükséged lesz. Ezen kívül felruházhatjuk magunkat csukló- vagy fejpánttal és törölközővel.

Milyen ütőt válassz a tollaslabdához?

Vannak tollaslabdaütők kezdőknek, középhaladóknak és profi játékosoknak. Amikor kiválasztod a saját ütőd, figyelj az olyan jellemzőkre, mint a feje alakja, a merevsége, a súlya, a markolata mérete, az egyensúlya és a szerkezeti anyaga. A tollaslabdaütő maximális hossza 68 cm, szélessége pedig 23 cm.

Azoknak a játékosoknak, akik újak a sportágban, rugalmas vagy közepesen rugalmas ütőket kell választaniuk, kisebb súlyú. Ez segít az ütő gyorsabb lendítésében és a nagyobb mozgékonyságában. Mindenképpen érdemes grafitból vagy grafit kompozitból készült ütőt választani, mivel ezek kényelmesebbek és tartósabbak, ellentétben az alumínium ütőkkel.

A haladó játékosok a játékstílusuknak megfelelő ütőket választanak, de mindig a legjobb anyagból, azaz grafitból készülnek. A támadó játékot előnyben részesítő játékos merev, az ütő fejére kiegyensúlyozott ütőt választ – ezek a tulajdonságok erősebb ütést biztosítanak. A védő játékot kedvelő játékos rugalmas ütőt fog választani, amelyiknek a markolatára esik az egyensúly a jobb irányíthatóság érdekében.

Tollaslabda labdák

Kétféle tollaslabda labda létezik – tollas és műanyag (nejlon) labda. A versenyeken használt tollas labdára a nagyon kiszámítható és stabil röppálya jellemző. A nejlon labdák gyengébb tulajdonságokkal rendelkeznek, de olcsóbbak és tartósabbak. Mindkét típusú labda különböző sebességre képes. Alacsonyabb hőmérsékleten a gyorsabb, melegebb időben pedig a lassabb tollaslabdát kellene választanunk.

Milyen cipőt válasszunk a tollaslabdához?

Ebben a sportágban gyors rajtokkal, lassításokkal, fordulatokkal és ugrásokkal találkozunk, ezért a tollaslabda lábbeliknek elsősorban megfelelő párnázottsággal kell rendelkezniük. Ezenkívül a lábfej és a boka alátámasztásának megfelelő stabilitást kell biztosítania a sérülések és a balesetek megelőzése érdekében. A tollaslabdacipőnek könnyűnek is kell lennie, hogy a játékos gyorsan tudjon mozogni. Számos tollaslabda cipő modellel rendelkezünk, hogy a legigényesebb játékosok igényeit is kielégítsük.

Tollaslabda kiegészítők

Tollaslabda kiegészítőket keresel? A legjobb helyen jársz. Tollaslabda kiegészítők széles választékát kínáljuk, többek között tollaslabda húrokat, táskákat, fedő- és alapgripeket, csuklópántokat és törölközőket.

A megrendelésed egy uniós bejegyzett társaság nevében helyezed el, így a boltunkban a megrendelés árai ÁFA nélkül jelennek meg. A megrendelés leadása után kapott számlán 0% -os ÁFÁ lesz feltüntetve az árukra.